Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Vennis Mak : «Η Ποίηση πρέπει να Λειτουργεί ως Τσεκούρι για την Παγωμένη Θάλασσα Εντός μας…»

Γράφτηκε από κορυΦογραμμή.
Πρώτη εμφάνιση: 28 Νοεμβρίου, 2011
Συνέντευξη της ποιήτριας Vennis Mak, που παραχωρήθηκε στη Δάφνη Σπανού :

-Ποιος είναι ο προορισμός μιας αζύγιαστης σφαίρας?
Απάντηση:V.M- Η περιήγηση στην ζωή θέλοντας και μη περιλαμβάνει αφέντες και δούλους, λειψούς και εντολούχους,έτσι η αζύγιαστη σφαίρα για μένα είναι ο ύψιστος συντελεστής και προορισμός σε οτιδήποτε σέρνεται βαριεστημένα, χωρίς μοίρα και χωρίς χρώμα. Aζύγιαστο με την δική μου ενόραση θανάτου, κρίσης και ορθολογισμού τελειότητας/τέλους.
-Τι σημαίνει περπατώ με τα χέρια?
Απάντηση:V.M-  Μάθημα παρουσίας θα το έλεγα αλλιώς. Αμετάδραστη κινητικότητα νόησης διαφοροποιημένης.Σαν οι πόρτα ν’ ανοίγει με μία λέξη, σαν το σύμπαν να βαδίζει ξοπίσω μας.Να περπατάς δηλαδή στην ανατροπή…Αβίαστα.
-Πού συνδέεται η αθωότητα με την κόλαση?
Απάντηση:V.M- Το μυστήριο σε τούτη την απάντηση δε βρίσκεται στην επιφάνεια, μα φυλάσσεται στην οπτική απάτη φόβων που κληρονομήσαμε.Η κόλαση και η αθωότητα για εμένα βαδίζουν ορμητικά μέσα μας ωσάν ερωμένες.
-Πότε σωπαίνει η ποίηση?
Απάντηση:V.M- Αν θα βρείς ποτέ απάντηση σε αυτό και μάλιστα στητή, ο ρόλος των ποιητών θα λήξει μαζί της..Η ποίηση δεν σωπαίνει ακόμη και όταν όλες οι δικές μας αισθήσεις νεκρώσουν στην κενότητα της καθημερινότητας, η στης παγίδας την πρόσκαιρη επιφάνεια.
-Πού ξαγρυπνά μια συλλαβή και πώς γεννιέται μια λέξη?
Απάντηση:V.M- Η λέξη ξάγρυπνη χαράζει την μοναχική διαδρομή της στην ροή του αίματος του ποιητή ωσότου να εκτιναχθεί πίδακας στίχων, αγκαλιάζοντας συλλαβές και βαφτίζοντάς τες στην κολυμπήθρα της απέραντου και αιώνιου παρόντος που στέκει.
-Σε ποιον ρίχνει το μαχαίρι η Vennis?
Απάντηση:V.M- Μαχαίρι είναι το τρελό πρόσχημα της ποίησης που επιστρέφει πάντα στον κάτοχό του…
-Πώς μετριέται η μοναξιά του ποιητή?
Απάντηση:V.M- Στης νύχτας όλα τα κομμάτια…
-Θα σκότωνε η Vennis τα παιδιά (ποιήματά) της σαν άλλη Μήδεια και γιατί?
Απάντηση:V.M- Ο ποιητής πιστεύω αφού εξοντώσει χίλιες εαυτόν, μετέπειτα εκπαιδεύεται στο να δολοφονεί τα παιδιά του εφόσον τα κρίνει αδύναμα μπροστά στο συνολικό του έργο.
-Σε ποια μούσα κάνει επίκληση η VENNIS?
Απάντηση:V.M- Δεν πιστεύω στις μούσες και στις έσω φωνές, παρά μόνο στην ολοφώτιστη έμπνευση που ανεβαίνει από το ολόγυμνο του ποιητή πέλμα..Ο Λόρκα το λέει ντουέντε, εγώ θα το πω μοίρα.
-Ποια ειναι τα κρυφα νοήματα της ποίησης και των συμβόλων της τέχνης σου?
Απάντηση:V.M- Αν μιλήσω ξεκάθαρα για αυτά ο ρόλος του αναγνώστη θα γίνει βατός- ανούσιος και ευκολονόητος.Η ποίηση τοποθετεί τον αναγνώστη σε ειδώλια και αυτό δεν θα βοηθήσω φυσικά να καταργηθεί εξηγώντας.Άλλωστε το δικαίωμα του κοινού είναι να φορέσει τον στίχο κατάσαρκα και στα μέτρα του.
-Υπάρχει ένας σου στίχος που να σε περιγράφει ολόκληρη?
Απάντηση:V.M- Θα καταθέσω ένα τετράστιχο που πιστεύω με χωράει ολόκληρη…
Δεν είμαι σίδερο,
είμαι αυτό
που από απόσταση ασφαλείας,
-αγαπήθηκε-
κι έπειτα βουβό,
ξεχύθηκε στην ατμόσφαιρα…
-μέσα στο σύμπαν τους-
Έ Κ Π ΤΩ Τ Η…

-Ευχαριστώ, με εκτίμηση VENNIS MAK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου